Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εικαστική έκθεση με τίτλο: «SPECTre 5. Εικαστική προσέγγιση της σύγχρονης Γαλλίας», από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Εικαστική έκθεση του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.

Ψηφιακά και αναλογικά κολάζ, video art, κεραμικά, σχέδια, χαρακτικά, κατασκευές, εγκαταστάσεις καθώς και σύγχρονες προτάσεις ζωγραφικής, όλα έργα των φοιτητών του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, περιλαμβάνονται στην εικαστική έκθεση με τίτλο «SPECTre 5. Εικαστική προσέγγιση της σύγχρονης Γαλλίας», η οποία παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 23 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 2025. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της δράσης «100 χρόνια προσφοράς:
Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ». 

Διάρκεια: 23 Μαΐου – 23 Ιουνίου 2025
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 στις 19:00
Ξενάγηση: Σάββατο 24 Μαΐου 2025, 12:00-13:00
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-14:00

Θεατρική παράσταση “ΟΝΟΡΙΟ- Τα ανομήματα ενός εγκληματία” από τη Θεατρική Ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

100 Χρόνια ΑΠΘ: Η πανεπιστημιούπολη γίνεται για οκτώ μέρες το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό με τη μεγάλη διοργάνωση «ΑΠΘ την Κυριακή», μια εκδήλωση που φέτος επανέρχεται δυναμικά, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του (ΦΕΚ 22/6/1925).

Τις επόμενες δύο Κυριακές, 18 και 25 Μαΐου 2025, η πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της δημιουργίας.

Περισσότερα από 60 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από 20 διαφορετικά Τμήματα του ΑΠΘ, με τη βοήθεια 550 εθελοντών, θα συμμετάσχουν σε περισσότερες από 45 δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε εργαστήρια, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και επιδείξεις, να λάβουν μέρος σε πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Παράλληλα, θα έχουν πρόσβαση σε μουσεία, σπάνια αρχεία και συλλογές, αλλά και σε ειδικούς χώρους όπως, μεταξύ άλλων, το Αστεροσκοπείο, το Μετεωροσκοπείο, ο Σεισμολογικός Σταθμός, το Παιδικό Κέντρο, οι εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στις Σέρρες και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Το κοινό καλείται να συμμετάσχει ενεργά, να βιώσει την εμπειρία της πανεπιστημιακής γνώσης και να γνωρίσει το πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος.

«Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ» – 19 έως 24 Μαΐου 2025

Από τη Δευτέρα 19 έως και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει μια μοναδική σειρά δράσεων, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Η διοργάνωση αναδεικνύει τη στενή και πολυεπίπεδη σχέση του πανεπιστημιακού ιδρύματος με την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης – μια σχέση διαχρονική, γόνιμη και ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική της ανάπτυξη.

Μέσα από 36 επιλεγμένες δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε διάφορους χώρους του ΑΠΘ, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο της πανεπιστημιακής κοινότητας και να συμμετάσχουν ενεργά σε έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου, γνώσης και δημιουργικότητας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν 43 μέλη ΔΕΠ από 24 διαφορετικά Τμήματα, καθώς και 250 εθελοντές, αποδεικνύοντας στην πράξη την έννοια της πανεπιστημιακής συνεργασίας και επιβεβαιώνοντας πως το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κλειστό ακαδημαϊκό σύστημα, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της και προσφέρει γόνιμο έδαφος για λύσεις, καινοτομία και πολιτισμό.

Η πολυμορφία των δράσεων αντανακλά τον πλούτο του επιστημονικού έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ, ενώ η έντονη εθελοντική συμμετοχή ενισχύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Παράλληλα, η επιλογή των θεμάτων και των μορφών παρουσίασης έχει γίνει με τρόπο που να είναι προσβάσιμος και ελκυστικός για το ευρύ κοινό – μια έμπρακτη απόδειξη της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αναλυτικό πρόγραμμα & πληροφορίες:
Για το «ΑΠΘ την Κυριακή»: https://volunteering.auth.gr/sundays/
Για τη δράση «Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ»: https://volunteering.auth.gr/i-thessaloniki-sto-apth/

Εκθέματα φωτογραφικής έκθεσης “ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 60+”

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης “ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 60+” διασώθηκε κυρίως στο αρχείο του Τάσου Κουκιόγλου, παλιού συντηρητή της Φιλοσοφικής Σχολής και σήμερα φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, ενώ συμπληρώνεται από τεκμήρια της συλλογής Ιωάννη Μάντακα, που ανήκει στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Η Έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου 2025 – 15 Ιουνίου 2025
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο 5-8μμ
Κάθε Κυριακή 11πμ-2μμ και 6-8μμ

Εγκαίνια Φωτογραφικής έκθεσης “ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 60+”

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Προβλήτα Α’, Λιμάνι), η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Φοιτητική Εβδομάδα 60+» από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα. Mια ιδιαίτερη έκθεση που ταξιδεύει τους επισκέπτες της 60 χρόνια πίσω, στις ιστορικές φοιτητικές εκδηλώσεις του Απριλίου του 1965, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Η «Φοιτητική Εβδομάδα» θεσμοθετήθηκε το 1957, όμως η διοργάνωση του 1965 υπήρξε ορόσημο, καθώς συνέπεσε με την παρουσία του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και αντιπροσωπειών από τα πανεπιστήμια Βελιγραδίου, Βενετίας, Πράγας και Βερολίνου. Οι εκδηλώσεις εκείνης της εβδομάδας ήταν πολυδιάστατες: από εκθέσεις, γιορτές, επισκέψεις σε νοσοκομεία και φυλακές, μέχρι αιμοδοσία, θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα, συναυλίες, χορούς και αθλητικούς αγώνες. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η ημέρα ελληνοαφρικανικής φιλίας και το μεγάλο φοιτητικό γλέντι 15.000 ατόμων στην πλατεία του Χημείου.

Η κορυφαία στιγμή εκείνης της εβδομάδας ήταν οι γυμναστικές επιδείξεις στο Καυταντζόγλειο Στάδιο την Κυριακή 11 Απριλίου 1965, με τη συμμετοχή 2.500 φοιτητών και φοιτητριών και παρουσία 30.000 θεατών.

Το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης διασώθηκε κυρίως στο αρχείο του Τάσου Κουκιόγλου, παλιού συντηρητή της Φιλοσοφικής Σχολής και σήμερα φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, ενώ συμπληρώνεται από τεκμήρια της συλλογής Ιωάννη Μάντακα, που ανήκει στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Η Έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου 2025 – 15 Ιουνίου 2025

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο 5-8μμ

Κάθε Κυριακή 11πμ-2μμ και 6-8μμ